40-dagenretraite
40-dagen 2022: Hem achterna
Steun onsWelkom in de digitale 40-dagenretraite Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar.
Jezus gaf hun ten antwoord: ‘Mijn Vader werkt ononderbroken, en zo werk ook Ik.’ (Johannes 5:17)
In ignatiaanse kringen hoor je vaak: ‘God zien in alle dingen’, maar probeer je ook eens voor te stellen hoe God de dingen ziet. Of: vervang je egocentrische invalshoek door een theocentrische. Deze verandering geeft vaak meer ruimte, lucht, licht…
Anthony de Mello (1931-1987), een jezuïet uit India, schreef een aantal mooie boeken over ignatiaanse spiritualiteit. Vaak verwerkte hij hierin volksverhalen uit de Indiase cultuur. Van hem komt de suggestie om je aan het begin van je gebed voor te stellen dat God naar je kijkt… en dat Hij glimlacht.
Waarom, Heer, zou U uw toorn laten woeden tegen uw volk, dat U met grote kracht en sterke hand uit Egypte hebt geleid?
De afgelopen dagen trokken we met Jezus door Palestina. De andere grote reis in de Bijbel is die van het Joodse volk na de bevrijding uit Egypte; daar lezen we vandaag over in het boek Exodus. Ook dit is een reis met verrassingen.
De relatie God – Joodse volk komt onder druk wanneer de Joden neerknielen voor een gouden kalf. Mozes pleit met succes bij God en de tocht gaat verder. Jezus’ tocht gaat een nieuwe fase in tijdens de Goede Week waarin wij zijn lijden en sterven gedenken.
Je begon het gebed met je voor te stellen hoe God naar je kijkt tijdens je gebed, tijdens je dagdagelijkse bezigheden. Sluit dit gebed ook af met nadrukkelijk contact te maken met God en eventueel met een tweegesprek.
Wanneer waren er momenten van ruimte, lucht en licht tijdens je gebed? Andere gevoelens waar je alert op kunt zijn: vrede, warmte, enthousiasme… Noteer ze; dit zijn de momenten waar God ‘glimlachte’ omdat je op de goede weg was.
Geloofsimpuls week 5: Sociale leer van de katholieke Kerk (5/7) (lees meer)
Citaat 5: beoordeeld in het licht van de effecten ervan (lees meer)
Gebedstip 5: Terugblik op je gebed (lees meer)
1. Schrijf iets in het gastenboek
2. Kom – online – samen met andere deelnemers bij jou in de buurt of ver weg
3. Deel een tekst van deze retraite via Facebook of Twitter via de website.