40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Gebedstip 2: Het is soms hard werken

C – Vragen wat ik verlang

Ignatius van Loyola stelt voor om aan het begin van een gebed te formuleren wat wij verlangen voor dit gebed. Veel mensen vinden dit moeilijk, bijvoorbeeld omdat ze het egoïstisch vinden. Verder gaat het hier niet om oppervlakkige verlangens, maar om diepere en dat vereist soms flink wat graafwerk.
De passage waar je mee bidt, kan je helpen bij het vragen wat je verlangt. Bid je met de blinde Bartimeüs, dan kun je vragen om meer oog te hebben voor Gods aanwezigheid in je leven. Het uitspreken van je verlangen kan je gebed ook focussen; maken dat je minder snel afgeleid wordt.
In ieder geval, wees eerlijk – ook wanneer je je afvraagt of je verlangen wel verheven genoeg is. Vraag God om je verlangen te aanvaarden. Wellicht is het een goed idee God ook te vragen om je te helpen om jezelf te aanvaarden.

D – Hoe lang duurt je gebed?

Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Een poging: plan dagelijks een voor jou haalbare periode uit voor gebed; bij je thuis, in de tram, tijdens je lunchpauze. Denk daarbij aan ‘landen’ in je gebed en een mooie afronding ervan. Vergeet niet: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
Ignatius spoort retraitanten aan om, in tijden van ‘droogte’ in het gebed, een paar minuutjes langer te bidden. Misschien sprak hij vanuit de ervaring dat de mooiste ingevingen vaak in de laatste paar minuten plaatsvinden.

De succesvolle uitvinder (van onder andere de gloeilamp) Thomas Edison zei: “Genialiteit bestaat voor 1 procent uit inspiratie en voor 99 procent uit transpiratie.” Hetzelfde kan worden gezegd van het gebed – het is soms hard werken! Gelukkig is er ook nog de Engels kerkleider Basil Hume die zei: “Proberen te bidden is ook al bidden.”

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"