40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Gebedstip 3: hoe Gods Woord je verrast

E – Bidden met een Bijbeltekst

Tijdens een ignatiaanse meditatie is de eerste insteek niet om Gods Woord te bestuderen. Naast de meer intellectuele benadering word je vooral gevraagd om stil te staan bij hoe Gods Woord je verrast, je beweegt, je raakt. Wordt een woord herhaald in een passage? – Misschien goed om erbij stil te staan.

Ignatius van Loyola nodigt ons uit om tijdens de meditatie ook onze zintuigen in te zetten. Kijk naar hoe Jezus omgaat met de mensen die Hij ontmoet. Kun je zijn stem horen? Heb je last van de warmte zoals Jezus? Kun je de geur van de Oriënt ruiken? Spreek je zelf ook met Jezus, of ben je meer een geïnteresseerde toeschouwer? Ter geruststelling – wat je ziet, hoort enzovoort hoeft niet historisch of geografisch verantwoord te zijn.

Het is vaak verhelderend om bij wijze van afronding van de meditatie te spreken met Jezus. Ignatius zegt meer in het bijzonder: “Als een vriend tot een vriend.”. Maar je kunt ook spreken met een andere omstander. Vergelijk eens hoe je je nu voelt bij het begin van de meditatie.

F – Afgeleid tijdens je gebed?!

Heb ook jij regelmatig last van afleidingen tijdens je gebed? Hoe moet je daar mee omgaan? Om te beginnen: maak je niet kwaad of word niet ongelukkig, want dan versterk je juist hun kracht. Blijf rustig en eerlijk en probeer een onderscheid te maken tussen verschillende ‘verstrooiingen’.

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"