40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Gebedstip 4: Bidden met je zintuigen

G – Bidden met je zintuigen

Een kunststroming die vaak in verband wordt gebracht met de jezuïeten is de barok. Enkele karakteristieken: veel kleur, beweging en emotie – groots en meeslepend! Niet iedereen is hier een fan van, maar het geeft wel een inzicht op de manier van bidden waar de ignatiaanse spiritualiteit toe uitnodigt.

Vooral: bidden doe je niet alleen met je verstand, maar ook met: je ogen en oren, met de reuk en de tast. Bidden is niet alleen iets van je hoofd, maar ook van je hart en je buik. Bid met je hele zelf; vergeet niet dat je helemaal Gods schepsel bent.

Een mooie vergelijking is de opname van een film over Jezus en meer speciaal de scène waarin Hij de tollenaar Zacheüs ontmoet, verscholen in de vijgenboom. Tot je grote verrassing ben jij een van de acteurs in de film! Maar welke rol speel je?

Probeer je in te leven in de situatie. Voel je de zon branden op je huid? Ruik je de specerijen die op de markt verkocht worden? De scène speelde zich oorspronkelijk tweeduizend jaar geleden af in een uithoek van het Romeinse rijk, maar maak je niet druk over of je historische of geografische kennis voldoet.

Terug naar je rol. Het aannemen van de rol van de toevallige voorbijganger kan heel interessant zijn: een observatiepunt om de reacties van de andere acteurs te observeren – waaronder Jezus. Hoor je zijn stem? Wat is zijn effect op anderen? Sta open voor verrassingen. Misschien richt Hij zich tot jou: ‘Wat kan ik voor jou doen?’

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"