40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Gebedstip 6: Het levensgebed

In aansluiting op de gebedstip van vorige week over de terugblik op het gebed, zoomen we nu in op een speciale variant daarvan, het levensgebed. Andere namen hiervoor zijn: terugblik op de dag, gewetensonderzoek – namen die niet bij iedereen positieve associaties oproepen. Terugblik op je dag is neutraal en geeft het goed weer.

De meeste mensen bidden het levensgebed, kijken samen met God terug, aan het einde van de dag. De achterliggende gedachte is: God spreekt ook tot ons in doordeweekse dingen; God is er niet alleen voor de zondag. Hij schuwt onze dagelijkse realiteit niet – via Jezus heeft Hij er zelfs aan deelgenomen!

Het gebruikelijke formaat van het levensgebed heeft de volgende stappen: bedankt – sorry – alstublieft.

Bedankt: Door God te danken voor enkele gaven die je deze dag van Hem hebt ontvangen, stel je je nadrukkelijk in het licht van de Gever van alle goeds

Sorry: Waar ben je vandaag niet ingegaan op Gods uitnodiging om met Hem mee te werken aan de totstandkoming van zijn koninkrijk, zijn droom voor ons?

Alstublieft: Heb je goede voornemens voor morgen? Wat er gaat gebeuren weet je niet precies, maar door God er nu al in te betrekken geef je aan: ik kan het niet alleen.

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"