40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

Gebedstip 7: Je spiritueel dagboek

J – Je spiritueel dagboek

De laatste formele gebedstip tijdens deze digitale veertigdagenretraite betreft het maken van aantekeningen over je gebed. Veel mensen houden een ´geestelijk dagboek´ bij; bijvoorbeeld tijdens een begeleide retraite in een bezinningscentrum, maar ook over langere periodes thuis. Waarom?

De redenen zijn zowel praktisch als spiritueel, zoals bij: om een mooie ervaring tijdens je gebed niet te vergeten. Vergeten is maar al te menselijk, maar bovendien kan de ´vijand´ erop aansturen dat je verrassende ingevingen of momenten van diepe vrede later niet nog eens kunt oproepen door ze na te lezen in je dagboek.

Beschouw het na afloop nadenken over de ´geestelijke bewegingen´ als een onderdeel van je gebed. Een eerste reflectiemoment beleef je al tijdens het opschrijven van je gebedservaringen. Wanneer je van tijd tot tijd met een geestelijk begeleider over je gebed spreekt, is het nalezen van je aantekeningen een heel handige voorbereiding op een gesprek.

Maak je je aantekeningen tijdens of na je gebed? Ik ben geneigd te antwoorden: ´Erna´. Misschien ben je bang dat je een mooie gebedservaring vergeet? Als deze werkelijk belangrijk is, dan herinner je je deze achteraf ook nog wel. Maar ook hier geldt: doe wat voor jou het beste werkt. Veel succes.

Bekijk ook de geloofsimpuls en het citaat van deze week.

Terug naar "Gebedstips"