40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

maandag 27 maart 2023

Ignatiaans Bidden

“Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar”

www.ignatiaansbidden.org – 40-dagenretraite 2023

Welkom in de digitale 40-dagenretraite Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar.

Afdrukken Gebedsteksten afdrukken
Afdrukken Alleen bijbeltekst en gebedsuggesties

1. Uit het diepste diep roep ik U aan

Uit het diepste diep roep ik U aan, Heer; ach, Heer, hoor wat ik zeg, Luister toch naar mijn bidden en smeken. (Psalm 130:1)

2. Leidraad voor het gebed

Oefening baart kunst! De gevoeligheid voor de fluisterstem van God terwijl je bidt met een tekst uit de Bijbel kun je ontwikkelen. Je gebedshouding speelt hierbij een belangrijke rol. Niet alleen je fysieke lichaamshouding, maar ook je spirituele houding. Velen zien je ‘leegmaken’ als een belangrijke eerste stap.

3. Begin van het gebed

Aarzel niet om God aan het begin te vragen je te helpen je open te stellen voor zijn Woord. Vraag Hem je oren te geven om te horen, ogen om te zien, emoties om te voelen…

4. Bijbeltekst voor vandaag, maandag 27 maart: uit Daniël 13:1-62

(Susanna) verscheen vergezeld van haar ouders, haar kinderen en al haar verwanten voor de rechters die een goddeloos plan wilden uitvoeren om haar te doden.

5. Gebedsuggesties bij de bijbeltekst van de dag

De Bijbel saai? Vandaag niet! Het verhaal van Susanna die ten onrechte van overspel wordt beschuldigd door de rechters die haar zelf hebben proberen te verleiden – het lijkt wel een Netflix productie! Maar vooral, ook door dit verhaal spreekt God tot ons.

God doet dit niet voor iedereen op dezelfde manier en een persoon kan ook op verschillende manieren door hetzelfde verhaal worden aangesproken op verschillende momenten. Een verklaring is dat de gelovige lezer in de tussentijd veranderd is, zich nu met andere dingen bezighoudt.

Tot je verrassing kan in dit verhaal je aandacht getrokken woorden door het vers waarin beschreven staat hoe Susanna voor de rechtbank verschijnt terwijl zij omringd is door haar hele familie – ‘Haar familie, en iedereen die haar zag, huilden.’ Waarom laat God, die van verrassingen houdt, je aandacht speciaal hiernaar uitgaan?

6. Einde van het gebed

Neem vijf minuten de tijd om je gebed af te ronden (iets voor de wekkerfunctie op je smartphone?). Roep nog kort de momenten op waarop je biddend met je zintuigen verrast werd; waarop God je verraste.

7. Terugblik op het gebed

God heeft je geschapen, niet alleen met een ziel, je verstand, je inbeeldingsvermogen, maar ook met een lichaam en ook je zintuigen. Het is in orde om al die aspecten van je persoon te gebruiken bij het bidden. Wees alert en houd je bevindingen vast.

Bijkomend materiaal

Geloofsimpuls week 6: Sociale leer van de katholieke Kerk (6/7) (lees meer)

Citaat 6: mee-lijden (lees meer)

Gebedstip 6: Het levensgebed (lees meer)

Je gebedservaring delen met anderen

1. Schrijf iets in het gastenboek

2. Kom – online – samen met andere deelnemers bij jou in de buurt of ver weg

3. Deel een tekst van deze retraite via Facebook of Twitter via de website.

Terug naar "Archief Gebedsmails"