40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

woensdag 29 maart 2023

Ignatiaans Bidden

“Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar”

www.ignatiaansbidden.org – 40-dagenretraite 2023

Welkom in de digitale 40-dagenretraite Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar.

Afdrukken Gebedsteksten afdrukken
Afdrukken Alleen bijbeltekst en gebedsuggesties

1. Uit het diepste diep roep ik U aan

Uit het diepste diep roep ik U aan, Heer; ach, Heer, hoor wat ik zeg, Luister toch naar mijn bidden en smeken. (Psalm 130:1)

2. Leidraad voor het gebed

Oefening baart kunst! De gevoeligheid voor de fluisterstem van God terwijl je bidt met een tekst uit de Bijbel kun je ontwikkelen. Je gebedshouding speelt hierbij een belangrijke rol. Niet alleen je fysieke lichaamshouding, maar ook je spirituele houding. Velen zien je ‘leegmaken’ als een belangrijke eerste stap.

3. Begin van het gebed

Aarzel niet om God aan het begin te vragen je te helpen je open te stellen voor zijn Woord. Vraag Hem je oren te geven om te horen, ogen om te zien, emoties om te voelen…

4. Bijbeltekst voor vandaag, woensdag 29 maart: uit Johannes 8:31-42

Als u vasthoudt aan mijn woord, dan bent u werkelijk leerlingen van Mij; dan zult u de waarheid leren kennen, en de waarheid zal u vrij maken.

5. Gebedsuggesties bij de bijbeltekst van de dag

Tot verrassing van velen staat vrijheid hoog in het vaandel van het christendom:

‘Christenen dienen zich toch te houden aan een eindeloze reeks (vooral seksuele en morele) regels?’ Alsof de kwaliteit van je christen zijn valt of staat met het vervullen van deze voorschriften…

Deze regels zijn er niet voor niets en het belang van vele ervan zal ook niet leiden tot heftige discussies. Waar het echter om gaat, is dat het naleven van deze regels plaatsvindt in de context van een liefdesrelatie tot God en de medemensen. Liefde en dwang sluiten elkaar uit. Je kunt alleen in vrijheid kiezen om iemand lief te hebben.

Het ‘woord’ van Jezus, zijn Goede Nieuws is: God is liefde. Als je je die waarheid eigen kunt maken, ben je Jezus’ leerling. Ook wordt wel gezegd ‘Jezus heeft de mensen vrijgekocht’. Hij heeft ons willen verlossen van onnodige angst, complexen, dwang, zelfhaat, enzovoort.

6. Einde van het gebed

Neem vijf minuten de tijd om je gebed af te ronden (iets voor de wekkerfunctie op je smartphone?). Roep nog kort de momenten op waarop je biddend met je zintuigen verrast werd; waarop God je verraste.

7. Terugblik op het gebed

God heeft je geschapen, niet alleen met een ziel, je verstand, je inbeeldingsvermogen, maar ook met een lichaam en ook je zintuigen. Het is in orde om al die aspecten van je persoon te gebruiken bij het bidden. Wees alert en houd je bevindingen vast.

Bijkomend materiaal

Geloofsimpuls week 6: Sociale leer van de katholieke Kerk (6/7) (lees meer)

Citaat 6: mee-lijden (lees meer)

Gebedstip 6: Het levensgebed (lees meer)

Je gebedservaring delen met anderen

1. Schrijf iets in het gastenboek

2. Kom – online – samen met andere deelnemers bij jou in de buurt of ver weg

3. Deel een tekst van deze retraite via Facebook of Twitter via de website.

Terug naar "Archief Gebedsmails"