40-dagenretraite

40-dagen 2022: Hem achterna

Steun ons

zaterdag 11 maart 2023

Ignatiaans Bidden

“Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar”

www.ignatiaansbidden.org – 40-dagenretraite 2023

Welkom in de digitale 40-dagenretraite Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar.

Nota bene: Tijdens deze retraite bieden we iedere zaterdag een geleide meditatie aan in de stijl van onze Bidden Onderweg-podcasts om terug te blikken op de voorbije week. Pelgrims houden ook regelmatig pauze – zoals bij deze terugblik. Hoe zit je erbij? Klik hier om ernaar te luisteren.

Afdrukken Gebedsteksten afdrukken
Afdrukken Alleen bijbeltekst en gebedsuggesties

1. naar het land dat Ik u zal aanwijzen

De Heer zei tegen Abram: ‘Trek weg uit uw land, uw stam en ouderlijk huis, naar het land dat Ik u zal aanwijzen.’ (Genesis 12:1)

2. Leidraad voor het gebed

Wat is het tegendeel van ‘geloof’? Niet zozeer ‘ongeloof’, maar eerder ‘angst’, vooral omdat angst dieper gaat, emotioneler is. In de Evangelielezing van de zondag van deze week horen we Jezus zeggen: ‘Sta op en wees niet bang!’ (Matteüs 17:7)

3. Begin van het gebed

Stel je voor dat God naar je kijkt en… glimlacht. Een mooi psalmrefrein kan hierbij helpen. Denk eens aan: Psalm 34:6. ‘Wie naar Hem opzien, stralen van geluk.’ Er is een mooi Taizé refrein op gemaakt: ‘Qui regarde vers Lui resplendira.’ Hier kan je het beluisteren op YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=L1WKf6FgzcQ

4. Bijbeltekst voor vandaag, zaterdag 11 maart: Lucas 15:1-3, 11-32

Mijn zoon hier was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is weer teruggevonden.

5. Gebedsuggesties bij de bijbeltekst van de dag

Het verhaal van Jezus over de verloren zoon is de gelegenheid bij uitstek om terug te komen op Gods barmhartigheid. Wist je dat dit verhaal het evangelium in evangelio genoemd wordt: de essentie van het Evangelie, het goede nieuws in het klein?

Voor een goed begrip van paus Franciscus’ pontificaat is Gods barmhartigheid een sleutelwoord. In 2016 werd de barmhartigheid van God speciaal gevierd. Het verhaal van de verloren zoon was de lijftekst – een reden om er biddend bij stil te staan.

6. Einde van het gebed

Het is vruchtbaar om je gebed af te sluiten met een gesprek ‘als met een vriend’. Ignatius van Loyola denkt aan een gesprek met Jezus, maar een andere gesprekspartner kan ook. Mogelijke gesprekspunten zijn: Wat is er tijdens het gebed gegroeid? Wat neem je mee? Waar ben je dankbaar voor?

7. Terugblik op het gebed

Maak een paar aantekeningen: vaak voldoen enkele trefwoorden. Al schrijvend reflecteer je op je gebed. Bovendien kun je ze nog eens nalezen als voorbereiding op een uitwisseling met je gebedsgroepje, met je begeleider…

Bijkomend materiaal

Geloofsimpuls week 3: Sociale leer van de katholieke Kerk (3/7) (lees meer)

Citaat 3: Schakel in een keten (lees meer)

Gebedstip 3: hoe Gods Woord je verrast (lees meer)

Je gebedservaring delen met anderen

1. Schrijf iets in het gastenboek

2. Kom – online – samen met andere deelnemers bij jou in de buurt of ver weg

3. Deel een tekst van deze retraite via Facebook of Twitter via de website.

Terug naar "Archief Gebedsmails"