Adventsretraite

Advent 2023: Baan een weg voor de Heer

Steun ons

Gastenboek

In dit gastenboek kan je, in het kort (maximaal 150 woorden), iets kwijt over je gebedservaring bij het doen van de digitale retraite. Hoe heeft het Woord van God tot jou gesproken? Wat heeft je geraakt in het bidden? Het is niet de bedoeling om te reageren op anderen, goede raad of persoonlijke boodschappen te geven, te discussiëren, vragen te stellen of links te delen. Wel om te luisteren naar elkaar. De reacties worden pas gepubliceerd na goedkeuring door de moderatoren.

Deel je gebedservaring

Alle velden zijn verplicht in te vullen. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je naam : 
Je email-adres : 

Alle berichten van bezoekers

De Vos Raf. schreef op 3 december 2023 om 21:36

Blij er terug bij te zijn. Blijven zoeken naar God.

lutgart verdonck schreef op 3 december 2023 om 21:20

-Een plek in mijn leven-
als een tempel voor God.

Soms voel ik ruimte en rust om mij heen,
als een tempel waar het veilig en aangenaam is,
waar het licht binnenvalt.

Het heelal een tempel
waar Gods aanschijn oplicht,
een schitterende lichtervaring, maar ik moet de berg afdalen
en mijn weg verdergaan.

Mijn hart wil een tempel zijn.
Ik bid om genezing van negatieve gedachten,
vraag om liefde,vergeving,genade
opdat het Licht mijn hart kan raken.
Zijn geest in mij mag ontwaken
en ik U in mij ervaren mag.

Marijke schreef op 3 december 2023 om 21:15

Vanmorgen weer voor het eerst paars (het koninklijk purper dat Jezus droeg tijdens Zijn intocht in Jeruzalem) tijdens de Eucharistieviering. Kleur van bezinning, rust en samen onderweg naar het feest van de geboorte van Jezus.

Lieve schreef op 3 december 2023 om 21:14

De tweede avond van de retraite: ben ik op weg? Waar naartoe? Naar U gaat mijn verlangen, Heer, Uw liefde draagt mij, Uw goedheid maakt mij heel…. ook doorheen de dagen van afwezigheid, van het is mij allemaal te veel. Kom Heer Jezus, kom en richt mij weer op.

Christine schreef op 3 december 2023 om 21:04

De eerste dag van deze retraite met het thema ‘waakzaamheid’
viel samen met een vesperviering vanmiddag waarin een Bach cantate werd uitgevoerd.
De bekende cantate ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’.
Hoe mooi kunnen de dingen samenvallen !
Tezamen met de lezing uit Matteüs (25, 1-13) over de vijf dwaze en de vijf wijze meisjes.
Wat eindigt met ‘Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag
en op welk tijdstip Hij komt’.
Ik hoop samen met allen die onderweg zijn, op een ‘wakkere’ en zinvolle Advent.

Bart schreef op 3 december 2023 om 20:33

Deze morgen voor het vertrek naar de misviering in mijn parochiekerk was ik zo blij, dat een buurvrouw in mijn zo blij, dar zij mij hielp aankleden, terwijl we nog al wat van elkaar gegroeid waren na een positieve interventie voor anderen om vrede en eenheid in de gemeenschap te bewaren en bevorderen. Dat was voor mij een WONDER! Achteraf gezien was het GOD, die ons hiel met meer toenadering tot elkaar. GOD was vandaag mijn baanbreker en ik heb haar beloond en voor haar en vele anderen gebeden zeker tot meer HEIL en ZEGENING t.o.v. God! Baanbrekend werk verrichten blijft belangrijk voor elke christen en voor elke mens. Daaraan blijf ik bouwen, want ik was toch zo gelukkig en we moeten elkaar GELUK en VREDE brengen zoals God dat dagelijks doet.

Maggelie schreef op 3 december 2023 om 20:08

Stil worden, bij Maria…
mijn grote voorbeeld. Naar haar kijk ik op, zij is mijn steun, mijn toeverlaat.
Het is zij die mijn waakvuurtje brandend houdt.
Ik voel het…
Heerlijk, om bij haar in de stilte van deze avond te vertoeven.

Ton schreef op 3 december 2023 om 19:38

Mijn gedachten gaan allerlei kanten op. Het voelt of het van ver klinkt: “Of ik op weg ben en waar naar toe..” “Of er in mij leven ’n plaats is voor God? Ruimte voor god?”
Help me God om in beweging te komen..; naar u toe.

Marc Depoorter schreef op 3 december 2023 om 18:54

Treffend in het bijbelcitaat is de ‘rol’ van de ‘deurwachter’. Het woord trok me de aandacht, het bevraagd me ‘hoe ik een deurwachter kan zijn’. Welke houding heb ik er voor nodig? Het lijkt als een doorgeefluik tussen hier en daar, tussen God en Mens? Het doet me denken aan de deur van de Ark die God sloot en weer opende. De wacht houden vraagt me zeker om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Een stap dichter naar God zetten en dus vooral naar mijn medemens. Lieve God, help me om oog te hebben voor die medemens, opdat ik hen kan binnenlaten wanneer het echt nodig is.

Olivia schreef op 3 december 2023 om 18:29

Dit is de “goede boodschap” en de “grote vreugde” die de engel verkondigde aan de herders, in de nacht die de loop van de geschiedenis veranderde. God hield zo veel van ons dat Hij zijn Zoon zond om ons thuis te brengen, door de kracht van zijn heilige Geest. Op grond van Jezus’ leven, dood en opstanding is er niets meer dat ons kan verhinderen binnen te gaan in de binnenkamer van Gods eigen leven. Lof eer en Glorie aan U Heer God.

Karine schreef op 3 december 2023 om 17:21

Dank u wel Heer,ik ben zo blij omdat ik de weg naar U terug gevonden heb.

Thuismonnik schreef op 3 december 2023 om 16:29

Wat een fijne tekst om deze retraite mee te beginnen. “Wees waakzaam!” Hoe belangrijk is het niet voor mij (en voor iedereen) om wakker te blijven en uit te zien naar Zijn komst. In het dagelijkse leven raak ik zo gemakkelijk het besef kwijt dat Hij mijn verbinding met God is. En dan is bewust-aanwezig-zijn bij mij weer ver te zoeken. Ik doe mijn ding maar ben innerlijk niet vrij. Dank voor deze mooie start.

Christine Vanaken schreef op 3 december 2023 om 16:25

Uit geloofsimpuls 1 : “Het verlangen om gevraagd en geliefd te zijn is belangrijk en heel menselijk. Zo ook de angst ongeliefd en alleen te zijn.”
Onze God heeft blijkbaar heel veel redenen om Zich in deze seculiere tijd ‘ongeliefd’ te voelen. Maar Hij staat niet alleen! Wij, retraitevolgers zijn dicht bij Hem. Wij blijven bij Hem waken en willen wakker blijven (niet zoals in de Hof van Olijven)
Heer, ik wil waakzaam zijn. Geef mij meer als de glitter en de glamour in ons straatbeeld; geef mij rust en stilte in mijn hart om U tijdens deze vier Adventsweken met voldoening te mogen verwelkomen.

Anneli schreef op 3 december 2023 om 16:04

Vanmiddag voor de 2de keer begonnen aan de adventsretraite.
Wat heerlijk om te weten dat we niet alleen onderweg zijn!
Dit kwam vandaag mij toe.
Ik wens iedereen een fijne tijd.

Maria Teofila Engelina Marieke schreef op 3 december 2023 om 13:23

Voor een jeugdvriendin,

De waakzaamheid,
we worden deze periode geacht met waakzaamheid te leven.
De reflectie brengt me bij deze kleine brief.

Aan jou;

Jij hebt, jouw
en jullie jonge levens, moeten bekopen jeugdvriendin.

Waakzaam was jij, Waakzaam was jouw ega, waakzaam waren uw beider kinderen.

Wij, jouw ouders en jij , jouw broer, mijn moeder en mijn broer en ik,
en Meneer en Mevrouw,
we gingen naar de St Annakerk voor de Eucharistieviering.
God leidt julie eeuwige leven.

Een staatsmonument en elke zonnebloem op de wereld
Dank dat ik je ken..
..Geen woorden meer, de Heer begrijpt zonder woorden.

Groetjes, Marieke

Eelkje schreef op 3 december 2023 om 13:21

Ik leidde van de week een gesprekskring over psalm 23 en ook daar lag het accent op de tafel uit vs5. We keken ook naar het schilderij ‘Bruiloft te Kana’ van Dinah Roe Kendall ( https://artway.eu/content.php?id=2249&lang=nl&action=show ). Het was zo verrijkend om die psalm en het verhaal van Jezus met elkaar te verbinden, om te zien dat Jezus die belofte van overvloed waar wil maken. Dat kwam tijdens de gebedstijd weer terug, het werd me steeds meer tot een beeld voor advent, uitzien naar vervulling van rijke beloften. Dat het ‘goed’ is om bij Jezus te zijn, om bij hem aan tafel te gaan.

depourcq jozef schreef op 3 december 2023 om 11:38

Geachte medekristenen
Blij terug te kunnen verbonden te zijn met deze adventstetraite.
laten we bidden allemaal samen om deze retraite te beleven als echte kristenen,
en iedereen te gedenken die met ons in vorige tijden ontnomen zijn.

Martine schreef op 3 december 2023 om 11:02

De advent begon enigszins pijnlijk voor mij. Gisteren zag ik hoe mijn schoonzus uitgelachen werd door haar puberende kleinkinderen omdat zij met hen naar kerstverlichting wilde doen kijken. Vandaag las ik in kerk en leven hoe de evangelieteksten van Jezus kindsheid niet geschiedkundig konden kloppen en dus geen echte verhalen waren. Sommige ouders willen hun kinderen niet meer voorliegen over Sinterklaas.
Weg met dogma’s, maar laat ons ruimte houden om kinderen te leren dromen. Dromen zijn de weg naar hoop: hoop naar het goede, hoop naar vrede en geloof in een betere wereld voor iedereen. Alleen dan kunnen we er samen solidair aan werken.

Baudie schreef op 3 december 2023 om 10:59

Wat fijn om weer stil te worden voor God. Om tijd te nemen om te beseffen dat Hij van mij houdt en ik bid om zelf aanvaarding en bevrijding van angst om afwijzing. Ik wil bewust zijn dat Jezus terugkomt en dat ik dat misschien wel meemaak. Ik wil me steeds meer richten in stilte op Hem om zo te leren ervaren hoeveel Hij van mij en ons allen houdt. Dat ik Zijn liefde toelaat telkens weer en ik mijn afwijzing loslaat bij Hem. We zijn geliefd! Fijne bezinningstijd allemaal!

Truus schreef op 3 december 2023 om 08:54

daar heb ik naar uitgekeken, de retraite over Advent, komst van de Vredevorst. dank aan jullie allen die dit mogelijk maken

frans schreef op 3 december 2023 om 06:42

Het was voor mij een aangename verrassing om in het citaat bij de geloofsimpuls psalm 131 weer terug te vinden. En dan grijp ik weer terug naar een heerlijk ontroerende podcast van 15 minuten, waarin een protestantse zendelinge vertelt wat deze psalm met haar doet. Ik wil de lezer van dit bericht graag de weg daartoe wijzen: zie https://soundcloud.com/joopvanderelst/corrie-swen-enkele-gedachten-bij-psalm-131. Dit is echt genieten. Dankbaar genieten van God. Zoals Hij dat heel graag heeft.

NDL schreef op 3 december 2023 om 04:48

Lang heb ik uitgekeken naar deze retraite om samen de weg te gaan naar Jezus geboorte diep in mij…een beginpunt om opnieuw te kiezen voor Jezus.
Alles wegruimen om Jezus te laten geboren worden in mijn arme berghut…om dieper te luisteren naar Zijn weg met mij…ik heb Hem lang niet binnen gelaten omdat ik zo vol ben van andere dingen die Hem in de weg staan.
Hopelijk kan ik weer een nieuwe start krijgen en alles opruimen wat mij hinderd om Hem de eerste plaats te geven.

Cheryl schreef op 3 december 2023 om 02:21

Mooie ervaring. De profetie die gisteren tijdens de nachtwake is uitgesproken was de Bijbeltekst die ik vandaag kreeg. Een boodschap voor mij als dienaar van God. Ik voel de aanwezigheid van God zijn Geest en kijk uit naar nog meer verrassingen.

Peter schreef op 3 december 2023 om 00:34

We zijn gestart,
ga ik de eindstreep te halen ?

Nelleke schreef op 2 december 2023 om 23:58

Verlangend uitgekeken naar deze adventretraite om me weer dichter bij Hem te weten, te ontvangen , om stil te worden om me te verwonderen , om te delen en te leren van medegelovigen..Dank aan onze Heer en aan de organisatie..
Shalom!

Conny schreef op 2 december 2023 om 23:24

Ik wens iedereen een hele goede bezinningstijd toe.

Gertuida schreef op 2 december 2023 om 23:03

“ Wees Waakzaam “ ik ga proberen om mij aandachtig voor te bereiden op de Kerst. Kerstkaarten afgeven, tijd maken voor familie, stille tijd inplannen, aandacht voor de ander, aandacht voor het licht

Harald Pilwin schreef op 2 december 2023 om 22:53

Het is zo ver, we gaan op weg! Ik heb er naar uitgekeken en nu de retraite begint voel ik een rust in me neerdalen. Ik ben er klaar voor. Allen een mooie retraite en een gezegende Adventstijd toegewenst!

Olivia schreef op 2 december 2023 om 22:33

Kom Heilige Geest! wij verwachten U. Kom over ons met Uw kracht en Uw licht, met Uw adem en Uw vuur, met Uw zuiverend water, met Uw helder licht. Kom, Heilige Geest, wij verwachten U vol verlangen. Kom Heilige Geest, Kom !

Monique schreef op 2 december 2023 om 22:28

Wees waakzaam! Fijne oproep. Maakt me alert, niet vanuit angst voor rampspoed maar als uitnodiging om, met aandacht, present te zijn.

Ton schreef op 2 december 2023 om 21:55

Zo goed om samen weer op weg te gaan, 40 dagen lang, samen luisteren naar uw stem, God, uw stem in ons..

lutgart verdonck schreef op 2 december 2023 om 21:13

Wees waakzaam,

In de onrust van deze tijd,
leg ik mijn oor te luisteren en
hoor:”wees waakzaam”.
Maak het stil,kom tot rust en
staak alle oppervlakkigheid.
Leeg wil ik zijn,van zorgen vrij en
luisteren naar Gods stem.
Hoopvol wachtend op een teken van Hem.

Roos Haepers schreef op 2 december 2023 om 20:43

Ik vind het moeilijk om iets concreets voor te stellen bij de citaten zodat ik vragend achterblijf…

Janneke schreef op 2 december 2023 om 20:24

Benieuwd wat allemaal op me af gaat komen. Ik kijk ernaar uit. 🙂

Lieve schreef op 2 december 2023 om 20:22

Waakzaam om Gods stem doorheen de dag te horen en erop in te gaan. Kom Heilige Geest, help me daarbij.

Anna schreef op 2 december 2023 om 19:49

Zo troostrijk: weten dat we steeds weer uitgenodigd worden. Ook deze retraite is weer een uitnodiging. Dank!

Berend schreef op 2 december 2023 om 18:51

Bedankt Heer voor de komende retraite opweg naar Kerst.

Vera Van hove schreef op 2 december 2023 om 18:51

“Wees waakzaam”treft me diep,en nodigt me uit om zoveel mogelijk in gebed te zijn

Baudie schreef op 11 april 2023 om 10:06

Bedankt voor deze 40 dagen retraite! Ik ben daardoor veel bewuster naar Goede Vrijdag en Pasen op weg gegaan. Het liefst was ik doorgegaan met een Pinksteren retraite. Iedereen Gods zegen toegewenst!

← Oudere berichten Blader door de gebedservaringen